Att bestiga Kebnekaise

På denna topptur vill vi bestiga Kebnekaises Sydtopp från baksidan. Anledningen till detta är att man ska slippa ett fjäll innan toppen på cirka 700-800 höjdmeter för att sedan gå ner igen innan man når Kebnekaise. Så klart vill vi ha en utmaning också! Ungefär vid den röda pricken ligger Kebnekaise fjällstation. Ungefär vid den blåa pricken finns det risk för att det är sista möjliga punkt för att få vatten innan toppen under sommartid. Någon gång innan den blåa pricken skulle jag rekommendera att slå läger. Efter denna punkt är det svårt att hitta platt mark utan sten. På grund av att det är en topptur där du kommer tillbaka till lägret på kvällen behöver du bara ta med dig det viktigaste.

PastedGraphic-1

Utrustning:

  • Vattenflaska cirka 1 liter
  • Vattenflaska cirka en liter med stor öppning.
  • Stegjärn
  • Första hjälpen

Mat:

  • Pasta, nudlar eller något som du kokar innan du går.
  • Snacks, t.ex. nötter, russin och fruktsocker.

För att ha med sig lunch utan att behöva ha med sig ett stormkök kan jag rekommendera att koka nudlar, pasta eller något som kan ätas kallt, på morgonen. Maten lägger du sedan i vattenflaskan med stor öppning som du sedan kan äta ur på turen.

Klädsel:

När man går toppturer behöver man oftast inte ens i närheten av lika mycket kläder på sig som vid t.ex. skidåkning. Oftast går man i bara underställströja. På vintern kan det bara räcka med en skaljacka som extra plagg om det blåser. Helst ska du ha med dig så lite kläder som möjligt därför att vikten ska vara så liten som möjligt. Ett bra tips är att använda sig av flerlagersprincipen. Det fungerar ungefär såhär:

Ett förstalager är det plagget som du har närmast kroppen, ett tunt underställ brukar fungera alldeles utmärkt. Meningen med lagret är att värma och transportera bort fukt från kroppen.

Värmande lager:

Det är viktigt att ha ett värmande lager att ta på sig när man stannar till för vila eller äta lunch. En lätt dunjacka är ett bra förstärkningsplagg som tar lite plats i ryggsäcken och inte väger så mycket heller. Ta fram den ur ryggan direkt när du stannar för att hålla kroppsvärmen och ta av den när du börjar gå igen. Tänk på att du lätt blir kall när du står stilla därför att svetten snabbt gör så att du blir kall.

Jacka:

Det sista lagret ska helst endast vara en skaljacka som är vind och vattentät. Det blir för varmt om man har en jacka med foder som yttre lager.

Byxor:

Det kan vara bra med även underställ på benen. De ska fungera som det första plagget på överkroppen. Det räcker oftast med det på benen men det är bra att ha med regnbyxor i packningen för att skydda mot blåst och regn.

Strumpor:

Strumpor är viktigt när man ska gå långt. Om man får blåsor eller skavsår kan det lätt  förstöra din vandring. Det är bra att ha två lager strumpor. Först ett tunt par och därefter ett tjockare par strumpor ovanpå. Det viktigaste är att du har två lager strumpor därför att strumporna ska skava mot varandra istället för att de skaver mot foten vilket bildar blåsor.

Handskar

Det kan vara bra med ett par tunna handskar om det snöar men är det soligt och vindstilla behövs oftast inga handskar alls.

Du vill packa allt i en liten väska cirka 30-40 liter. Annars fungerar även att avtagbart topplock på en större ryggsäck eller fodralet till din sovsäck.

Säkerhet:

Det är viktigt att du ser till att stegjärnen är riktade utåt, alltså med taggarna bort fån kroppen. Annars finns det risk för att du får taggarna i genom dig om du trillar.

Det kan vara bra att ha en reservplan ifall att något oförutsejbart skulle inträffa på vägen. Lämna alltid färdmeddelanden så att någon annan vet var du ska gå. Gå helst inte ensam pga risken för olyckor.  T.ex så kan vädret ändras väldigt fort i de svenska fjällen. På vägen finns en toppstuga med filtar och nödproviant. Denna stuga kan vara bra att använda vid dåligt väder.

Vägen är rösad vilket betyder att det kommer finnas små stenrösen på vägen som du ska följa. Tänk på att hålla god utkik efter dessa så att du inte riskerar att gå fel.

Ta det väldigt lugnt när du klättrar upp för sista isen. Det är stup på båda sidor vilket gör att ett felsteg kan betyda döden.

Det är viktigt att ha med sig första hjälpen ifall det skulle hända något som att t.ex. ramlar och får ett stort sår osv.

Allemansrätten:

Så klart gäller Allemansrätten i fjällen också. Det betyder att du har vissa rättigheter och skyldigheter när du vistas i naturen. Huvudregeln brukar vara ”Inte störa – Inte förstöra”. Här kommer ytterligare regler i Allemansrätten

Enligt allemansrätten får du gå, cykla, rida, åka skidor och vara i naturen så länge du inte skadar naturen. Du får inte gå in på tomter eller störa hemfriden, alltså störa privatlivet hos någon. När du cyklar eller rider måste man vara extra försiktig därför att man lättare skadar mark. Du får gå igenom inhägnader så länge man ser till man stänger grindar efter sig.

Det är tillåtet att tälta i något dygn men gärna så långt bort från bostadshus som möjligt. Du får inte skräpa ner i naturen. Skräp kan skada både naturen och djuren.

Om man ska elda får du se till att det inte finns någon risk för att elden sprider sig. När det är torrt väder är det lättare att elden sprider sig. När du har eldat måste du vara säker på att det är helt släckt. Du får inte elda på berg eller klippor därför att det finns risk för att berget spricker.

Du får inte ta bark eller näver från växande träd. Du får inte heller bryta grenar eller kvistar. Du får plocka bär, svampar eller nedfallna grenar. Du får plocka blommor så länge de inte är fridlysta.

Du får fiska fritt i Sveriges fem största sjöar. I mindre sjöar krävs fiskekort.

Något extra att tänka på är att Kebnekaise ligger i en nationalpark detta betyder att det finns några fler rättigheter och skyldigheter som besökare. Dessa kan vara bra att ta reda på innan man åker fast oftast räcker det med att vara lite extra försiktig.
Lycka till med turen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s