Åsiktext/faktatext och Case Burma

1. Läs de fem texterna. Fundera på om texten är en åsiktstext eller en faktatext. Motivera ditt svar.

Text 1: Jag tycker att det är en faktatext därför att det inte skrivs några åsikter. Där det står “en tänkvärd och läsvärd artikel” är det inom citattecken alltså att det är någon annan som har sagt detta och inte var själv skribenten tycker.

Text 2: Jag tycker att det är en åsiktstext därför att det är en krönika där någon på redaktionen uttrycker sina åsikter och tankar.

Text 3: Jag tycker att det är en åsiktstext därför att personen skriver en insändare, alltså en åsiktstext.

Text 4: Jag tycker att det är en faktatext därför att texten ett reportage, alltså en sorts artikel. I detta fallet om en pappa som jobbar i Arjeplog.

Text 5: Jag tycker att det är en faktatext därför att det är en notis, alltså en kort artikel.

2. Utgå från en text som du tycker är en åsiktstext och välj ut tre ord ur texten som avslöjar att det är just en åsiktstext det är frågan om.

  • Jag tycker
  • Dåligt

3. Vilka krav ska man kunna ställa på en faktatext? Diskutera!

En faktatext ska vara sann. Den ska inte heller innehålla några åsikter. Jag tycker också att den ska vara skriven av någon oberoende, alltså att inte skribentens åsikter avspeglas u faktatesten utan att faktatexten skrivs med olika synvinklar.

4. Får man skriva vad som helst i en åsiktstext? Ta reda på vad det står i grundlagen Tryckfrihetsförordningen och skriv ner tre saker som inte är okej att skriva i en tidning eller en blogg.

Det är inte okej att skriva saker som kan anses kränkande mot andra personer, som t.ex. hets mot folkgrupp.

Man får inte uppmana till uppror.

Man får inte skriva saker som kan beröra rikets säkerhet.

Case Burma

1. Journalister fängslas dagligen runt om i världen. Är det värt att riskera sin frihet och sin säkerhet som journalist tycker du? Skulle du ta samma risker som Muay gör?

Det beror på. Jag själv skulle nog inte våga ta de riskerna. Men samtidigt om det betydde ratt man gör det bättre för många människor kan det vara värt. Det skulle kanske vara värt att ta 12 år i fängelse för något som skulle förändra ett helt land. Då kanske jag skulle blivit hyllad när jag kom ut.

Det finns säkert också människor som skulle känna en kick av att leva lite farligt. Det finns även månat personer som känner att deras mål med livet är att göra det bättre för andra. Då kan journalistiken vara ett bra yrke.

2. Varför tror du att det var så viktigt för regeringen i Burma att kontrollera all media?

Burmas regering hade kanske svårt att genomföra sin politik. Därför valde de att tysta ner motståndarna till regeringen. För att ingen skulle skriva negativa saker om dem eller kanske läcka ut information censurerades kanske medier.

3. Vad har hänt i Burma sedan Muay stod i gatukorsningen och laddade upp en film? Har det blivit friare?

Ja det har blivit friare. En oppositionsledare, Aung San Suu Kyl, blev invald i parlamentet och förhandscensuren har blivit borttagen. Nu slipper alla tidningar skickas till censurkommittén.

Världen, Burma. http://www.dn.se/nyheter/varlden/burma-slopar-censur/, DN.se. Hämtad 2015-08-26

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s