Sammanfattning folksagor

Vad är folksagor?

Jo, folksagor är en typ av sagor som från början berättades muntligt av vanliga personer, det vill säga att ingen författare kom på berättelserna. Det var istället berättelser som vanliga människor hade upplevt eller hittat på. Sagorna ändrades från gång till gång därför att de som hörde sagorna kanske ändrade lite på historien för att få det att låta bättre eller för att få historien mer till deras egen. Det kan jämföras med Viskleken där du ska börja viska ett ord till personen bredvid. När ordet har gått runt hela varvet har det mest sannolikt ändras, ibland litegrann och ibland jättemycket. Folksagor som du säkert känner till är t.ex. Askungen, Rödluvan och De tre små grisarna

Typiska kännetecken.

Folksagorna är nästan alltid skrivna i obestämd tid, alltså att de utspelar sig för längesedan, fast vi inte vet när.

I folksagorna består huvudpersonerna för det mesta av kungar, prinsessor, vallpojkar och andra liknande personer.

Folksagor handlar oftast om onaturliga saker som troll, jättar, häxor, trolldrycker och förvandlingar. De flesta handlade också om saker man inte kunde förklara eller man var rädd för. Syftet var för det mesta att varna, roa och underhålla.

Andra typiska kännetäcken är att det finns två magiska tal, 3 och 7. Talen tre och sju förekommer ofta i sagorna. De flesta sagorna når sin höjdpunkt i tre etapper. Ofta finns det i sagorna tre bröder eller tre systrar som gör tre bedrifter och får önska sig tre saker. Som exempel Snövits 7 dvärgar.

Folksagorna slutar i nästan alla fall lyckligt med meningen ¨och så levde de lyckliga i alla sina dagar!¨.

Folksagosamlingar

På 1600-talet i Europa började författare och forskare samla in och skriva ner folksagor. Från början hade berättelserna varit gjorda för vuxna men de gjordes om så att det skulle vara anpassat för barn.

Exempel på kända folksagosamlingar är Bröderna Grimms sagor (skrivna av bröderna Grimm) och Gåsmors sagor (skrivna av Charles Perrault).

Källor: Ne.se

Av: Martin

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s